Vikttäcke

Tyngdtäcke i Thailand

Tyngdtäcke i Thailand

Hemma i Sverige så använder jag och min familj alltid tyngdtäcken. Vi gör detta för att vi helt enkelt sover mycket bättre och känner oss mer utvilade på morgonen. Jag skickade faktiskt ner mitt tyngdtäcke till boendet i Thailand men jag kom snabbt fram till att det är för varmt i Thailand för att använda ett tyngdtäcke.

Normalt använder jag ett vikttäcke som har insydda kedjor som fyllning men denna typ var alldeles för varm för mig. Jag beställde ett nytt täcke som kallas bolltäcke och denna typ är mycket svalare och funkar faktiskt att använda i varmare klimat som i Thailand!

Vad är ett tyngdtäcke

Det är ett vanligt täcke fast med vikter insydda i tyget som ger täcket dess tyngd. Täckets material är oftast 100% bomull eller polyester. Täcket kramar om din kropp på en skönt sett som gör dig mer avkopplad + en hel del andra förmåner.

Olika typer av tyngdtäcken

Det finns bolltäcken, kedjetäcken, vikttäcke och tyngdtäcke. När man säger tyngdtäcke och vikttäcke så menar man samma sak då det är en generell beskrivning av tyngdtäcken. Kedjetäcken och bolltäcken är däremot två olika typer av täcken.

Bolltäcke: Detta täcke har en fyllning av glaskulor som ger täcket dess tyngd. Fyllningen kan bestå av glas, granulat eller plast. Denna typ känns väldigt skön runt kroppen och är ett svalare alternativ till kedjetäcken

Kedjetäcke: Dessa täcken har kedjor eller metall ringar som är insydda i tyger på täcket. Dessa är inte lika formbara runt kroppen som bollarna är men är helt klart ett riktigt bra täcke!

Fördelar med vikttäcken

Det finns en väldigt massa fördelar med tyngdtäcken men den absolut störta fördelen är att när täcket kramar om din kropp så får man massa härliga må gott hormoner som får oss sova bättre och djupare! Vi får även mer melatonin som är vårt sömnhormon. Läs mer om forskningen om tyngdtäcken!

Tyngdtäcket lurar din hjärna

Den kramande känslan lurar hjärnan att man blir kramad på riktigt och detta lindrar oro och stress och får oss slappna av mycket lättare!

Välj rätt tyngdtäcke

Om du ska köpa ett tyngdtäcke så måste du välja ett tyngdtäcke som har rätt vikt jämför med din kropp. Man brukar säga att man ska välja ett tyngdtäcke som är ungefär 10-15% av din egna vikt. Jag har valt ungefär 10% av min egna vikt på tyngdtäcken som jag köpt och dessa har funkat väldigt bra för mig! Men var alltid noga med att välja rätt vikttäcke så du inte blir besviken.